Gerçekten de her yıl en fazla bir saatimizi ayırarak birkaç yılda paramızı gözü kapalı ikiye katlayabileceğimiz bir yatırım stratejisi var mı?
Michael O’Higgins 1978’de Dow ve S&P500 ‘ü yenecek bir strateji tasarladı. 1991’de “Beating the Dow” adlı kitabında da ortalama yatırımcıların bu stratejiyle piyasayı nasıl yenebileceğini anlattı.
Stratejinin adı “Dogs of the Dow” yani “Dow Köpekleri”.
Dow endeksindeki otuz şirketten temettü verimi yüksek olan on hisseyi eşit tutarlarda alıyor, yıl sonunda listeyi güncelliyor. İlk beş şirkete yatırım yaparak ise daha yüksek getiri sağlanacağını söylüyor.
Bu stratejinin arkasındaki mantık oldukça basit;
- Seçilen şirketler düzenli temettü dağıtıyor. Temettü dağıtabiliyorsa şirketin bilanço ve nakit akışı güçlüdür.
- Düzenli temettü dağıtan bir şirketin fiyatı düştüğünde temettü verimi yüksek çıkacağı için listeye girer. Yatırımcı ise hem temettü ile gelen nakitten hem de fiyat artışı potansiyelinden faydalanmış olur.
Bu pasif temettü stratejisidir ve portföy ayarlaması yılda bir kere yapılır. Duygulara yer olmaması hata yapma ihtimalini düşürür. Finansal piyasaları bilmeyen ve zamanı olmayan ortalama bir yatırımcı için uygulanabilir bir stratejidir. Ne temel ne de teknik analiz gerektirir.
Peki bu strateji başarılı oluyor mu?
Alınan temettülerin tekrar yatırıma döndürüldüğü ve vergilerin ertelendiği varsayımıyla bu yöntemin endeks getirilerinin oldukça üzerinde performans gösterdiği görülüyor.
1973-2019 arasında ortalama %13.25 bileşik yıllık getiri sağladı. Bu dönemde Dow ve S&P 500 getirileri %10-11 arasında gerçekleşti.
Mantıklı geldi mi?
Pek değil !
Unutmayın, temettü stratejilerinin önemli handikapları var;
- Temettü gelirinden alınan vergiler portföyün performansını olumsuz etkiler.
- Şirketlerin düzenli temettü dağıtmadığı borsalarda da bu strateji sağlıklı işlemez.
Vergi ve komisyon giderleri ile alınan risk hesaba katıldığında bu stratejinin endekslerin üzerinde ekonomik getiri sağlayamadığını gösteren bir çok akademik çalışma var.
Yine de bu stratejiyi hemen çöpe atmayın.
Yıl içinde sürekli alım-satım yapmaktansa, yılda bir kere duygusuz bir şekilde yapılan portföy düzenlemesiyle daha iyi bir getiri yakalanabilir. Çünkü yatırım kararlarını duygular etkilemediği sürece yanlış yapma ihtimali de azalır.
Daha iyi stratejiler yok mu?
Elbette var..
Ben, şirketlerin faaliyetlerini inceleyerek aldığım akıllı yatırım kararları ile daha yüksek getiriyi hedefliyorum.
Eğer zamanınız yoksa, başarılı portföy yöneticilerine birikimlerinizi emanet ederek siz de akıllı yatırım yapabilirsiniz.